Jedzmy grejpfruty!

Choć nie wszyscy lubią grejpfruty ze względu na ich gorzkawy smak, to powinniśmy je jeść, bo są skarbnicą wielu ważnych dla naszego zdrowia elementów. Przede wszystkim wzmacniają odporność organizmu, dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia.


Co kryje w sobie grejpfrut?
Owoce te powstały dawno, dawno temu poprzez skrzyżowanie ze sobą pomelo i chińskiej pomarańczy. Grejpfrut jest niezwykle niskokalorycznym i orzeźwiającym owocem, który możemy nazwać prawdziwą bombą witaminową – w jego miąższu znajdziemy więcej witaminy C, niż wymaga tego dzienna zalecana dawka. Dodatkowo zawiera 1/3 zalecanej dziennej dawki witaminy A oraz pokaźną porcję witamin E, PP i tych z grupy B.
Pod względem ilości witamin, najbardziej cenna jest odmiana czerwona i różowa, więc aby cieszyć się zdrowiem wybierajmy przede wszystkim te kolory grejpfrutów. Ponadto owoce te zawierają kawas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, mangan, fluor oraz potas – całkiem sporo jak na jeden owoc :).
Grejpfrut – jedz na zdrowie
Te egzotyczne owoce oprócz tego że zawierają wiele cennych witamin, wykazują także korzystny wpływ na pracę serca, gdyż obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, a w efekcie przeciwdziałają miażdżycy. I znowu najlepsze okazują się czerwone grejpfruty – zawierają najwięcej likopenu i karotenoidów, które zaliczamy do silnych przeciwutleniaczy chroniących przed nowotworami i miażdżycą, a także przedłużających młodość.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Cenna porada dla borykających się z problemem wysokiego poziomu cholesterolu – te osoby powinny jeść grejpfruty razem z białymi błonkami, gdyż obfitują one w błonnik, który wykazuje właściwości obniżające poziom złego cholesterolu.

Grejpfruty są także istotnym elementem diety odchudzającej, ponieważ zawierają niewiele kalorii – w 100 g owocu znajdziemy tylko 50 kcal. Dodatkowo przyspieszają tempo przemiany materii, wspomagają proces spalania tłuszczów i oczyszczają organizm z toksyn – to dlatego opóźniają procesy starzenia i poprawiają urodę.
Te wszystkie zalety grejpfrut zawdzięcza albedo, czyli wewnętrznej białej skórce. Nie należy więc pedantycznie oczyszczać z niej grejpfrutów, bo choć ma lekko gorzkawy smak jest niezwykle cenna dla naszego zdrowia, a w szczególności kiedy jesteśmy w trakcie diety oczyszczającej.
Grejpfruty zaliczamy do jednych z nielicznych owoców, które są wskazane dla cukrzyków, ponieważ wykazują niski indeks glikemiczny - wynosi on tylko 20, a dodatkowo dzięki zawartym w nich pektynom redukują poziom glukozy we krwi.

Jak wybrać najlepszego grejpfruta?
Przede wszystkim wybieraj grejpfruty o intensywnym kolorze, bo właśnie te zawierają najwięcej składników odżywczych i witamin. Im owoc cięższy i większy, tym bardziej soczysty. Wybierając grejpfruty, zwróć uwagę na ich końce – jeżeli są lekko spłaszczone, to weź je bez wahania, jednak jeżeli mają podłużny kształt, a końcówki są zazielenione i miękkie, wówczas zdecydowanie nie należą do tych najlepszych.
Pamiętaj także, aby przed obraniem grejpfruta wyszorować go szczoteczką pod bieżącą wodą, w ten sposób pozbędziesz się chemicznego konserwantu, którym są pokrywane owoce w celu zabezpieczenia ich podczas transportu.

Grejpfrut w kuchni
Najczęściej spożywamy go na surowo albo w postaci wyciśniętego soku, który jest o wiele, wiele bardziej zdrowszy i bogatszy w składniki odżywcze niż te soki, które znajdziemy w kartonie lub butelce w sklepie. Nie idź na łatwiznę i zacznij sam wyciskać sok – z jednego, średniego owocu grejpfruta możesz uzyskać nawet szklankę świeżego soku.
Możesz także pokroić go w ćwiarteczki i dodać do swojej ulubionej sałatki z serem pleśniowym i prażonymi orzechami oraz pestkami dyni lub słonecznika. Albo przygotuj smaczny i pożywny koktajl – do wyciśniętego soku z grejpfruta dodaj agrest i orzeźwiający w upalne dni koktajl gotowy :).

A może przygotujesz nietuzinkowy dodatek z pokrojonych cząsteczek grejpfrutów, który zaserwujesz z duszonym mięsem? Twoja potrawa nabierze egzotycznego sznytu, a ty zaskoczysz swoich gości pomysłowością.
Owocowe inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze