Jedzmy grejpfruty!
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzeChoć nie wszyscy lubiÄ… grejpfruty ze wzglÄ™du na ich gorzkawy smak, to powinniÅ›my je jeść, bo sÄ… skarbnicÄ… wielu ważnych dla naszego zdrowia elementów. Przede wszystkim wzmacniajÄ… odporność organizmu, dobroczynnie wpÅ‚ywajÄ… na serce, regulujÄ… ciÅ›nienie, a nawet redukujÄ… poziom cholesterolu. To tylko niektóre wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci tych egzotycznych owoców. Dowiedz siÄ™ co siÄ™ w nich znajduje i jakie pÅ‚ynÄ… z tego korzyÅ›ci dla naszego zdrowia.
Co kryje w sobie grejpfrut?
Owoce te powstały dawno, dawno temu poprzez skrzyżowanie ze sobą pomelo i chińskiej pomarańczy. Grejpfrut jest niezwykle niskokalorycznym i orzeźwiającym owocem, który możemy nazwać prawdziwą bombą witaminową – w jego miąższu znajdziemy więcej witaminy C, niż wymaga tego dzienna zalecana dawka. Dodatkowo zawiera 1/3 zalecanej dziennej dawki witaminy A oraz pokaźną porcję witamin E, PP i tych z grupy B.
Pod względem ilości witamin, najbardziej cenna jest odmiana czerwona i różowa, więc aby cieszyć się zdrowiem wybierajmy przede wszystkim te kolory grejpfrutów. Ponadto owoce te zawierają kawas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, mangan, fluor oraz potas – całkiem sporo jak na jeden owoc :).
Grejpfrut – jedz na zdrowie
Te egzotyczne owoce oprócz tego że zawierają wiele cennych witamin, wykazują także korzystny wpływ na pracę serca, gdyż obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, a w efekcie przeciwdziałają miażdżycy. I znowu najlepsze okazują się czerwone grejpfruty – zawierają najwięcej likopenu i karotenoidów, które zaliczamy do silnych przeciwutleniaczy chroniących przed nowotworami i miażdżycą, a także przedłużających młodość.
Cenna porada dla borykających się z problemem wysokiego poziomu cholesterolu – te osoby powinny jeść grejpfruty razem z białymi błonkami, gdyż obfitują one w błonnik, który wykazuje właściwości obniżające poziom złego cholesterolu.
Grejpfruty są także istotnym elementem diety odchudzającej, ponieważ zawierają niewiele kalorii – w 100 g owocu znajdziemy tylko 50 kcal. Dodatkowo przyspieszają tempo przemiany materii, wspomagają proces spalania tłuszczów i oczyszczają organizm z toksyn – to dlatego opóźniają procesy starzenia i poprawiają urodę.
Te wszystkie zalety grejpfrut zawdzięcza albedo, czyli wewnętrznej białej skórce. Nie należy więc pedantycznie oczyszczać z niej grejpfrutów, bo choć ma lekko gorzkawy smak jest niezwykle cenna dla naszego zdrowia, a w szczególności kiedy jesteśmy w trakcie diety oczyszczającej.
Grejpfruty zaliczamy do jednych z nielicznych owoców, które są wskazane dla cukrzyków, ponieważ wykazują niski indeks glikemiczny - wynosi on tylko 20, a dodatkowo dzięki zawartym w nich pektynom redukują poziom glukozy we krwi.
Jak wybrać najlepszego grejpfruta?
Przede wszystkim wybieraj grejpfruty o intensywnym kolorze, bo właśnie te zawierają najwięcej składników odżywczych i witamin. Im owoc cięższy i większy, tym bardziej soczysty. Wybierając grejpfruty, zwróć uwagę na ich końce – jeżeli są lekko spłaszczone, to weź je bez wahania, jednak jeżeli mają podłużny kształt, a końcówki są zazielenione i miękkie, wówczas zdecydowanie nie należą do tych najlepszych.
Pamiętaj także, aby przed obraniem grejpfruta wyszorować go szczoteczką pod bieżącą wodą, w ten sposób pozbędziesz się chemicznego konserwantu, którym są pokrywane owoce w celu zabezpieczenia ich podczas transportu.
Grejpfrut w kuchni
Najczęściej spożywamy go na surowo albo w postaci wyciśniętego soku, który jest o wiele, wiele bardziej zdrowszy i bogatszy w składniki odżywcze niż te soki, które znajdziemy w kartonie lub butelce w sklepie. Nie idź na łatwiznę i zacznij sam wyciskać sok – z jednego, średniego owocu grejpfruta możesz uzyskać nawet szklankę świeżego soku.
Możesz także pokroić go w ćwiarteczki i dodać do swojej ulubionej sałatki z serem pleśniowym i prażonymi orzechami oraz pestkami dyni lub słonecznika. Albo przygotuj smaczny i pożywny koktajl – do wyciśniętego soku z grejpfruta dodaj agrest i orzeźwiający w upalne dni koktajl gotowy :).
A może przygotujesz nietuzinkowy dodatek z pokrojonych cząsteczek grejpfrutów, który zaserwujesz z duszonym mięsem? Twoja potrawa nabierze egzotycznego sznytu, a ty zaskoczysz swoich gości pomysłowością.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze