Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzeJedno jajko, a tyle możliwoÅ›ci! Jest ich tak wiele, że jajka możemy jeść codzienne pod innÄ… postaciÄ… - jajko sadzone, jajko gotowane na twardo, na miÄ™kko, jajko po benedyktyÅ„sku... Te propozycje nie wyczerpujÄ… dÅ‚ugiej listy pomysłów na przygotowanie jajka. Poznaj wszystkie możliwoÅ›ci i wygoÅ„ nudÄ™ z kuchni :).
Jajko na miękko
Jajko ugotowane na miękko, podane na podstawce, obok łyżeczka, świeży chleb, masło, wędlina, pyszne pomidory – śniadanie idealne! Do tego dziecinne proste w przygotowaniu.
Jak ugotować jajko na miÄ™kko? Nic prostszego! – do garnka wlej wodÄ™ i doprowadź jÄ… do wrzenia. Teraz przyszedÅ‚ czas na wÅ‚ożenie do niej jajek. Zrób to delikatnie — najlepiej Å‚yżeczkÄ…. Gotuj jajka przez 3–4 min – biaÅ‚ko bÄ™dzie lekko Å›ciÄ™te, a żółtko pÅ‚ynne.
Praktyczna porada – jeżeli nie chcesz, by skorupki jajek popękały podczas gotowania, wyjmij je wcześniej z lodówki. Pamiętaj także, by przed włożeniem ich do wrzątku, dokładnie je umyć.
Jajko na twardo
Jajka na twardo to chyba najbardziej klasyczna propozycja podania jajka. W takiej postaci są dodatkiem wielu sałatek i można przygotować z nich jajka faszerowane. Moim faworytem jest jajko ugotowane na twardo i podane na pysznej, kolorowej kanapce.
Jak ugotować jajko na twardo? Wystarczy, że do gotujÄ…cej siÄ™ wody delikatnie wÅ‚ożysz jajka i odczekasz 6–8 min – nie dÅ‚użej, bo po tym czasie kolor żółtka przybiera nieciekawy, szaro-zielony odcieÅ„.
Jeżeli skrócisz ten czas do 5 min, uzyskasz ścięte białko i półpłynne żółtko – tak ugotowane jajko nazywa się mollet, czyli jajko na półtwardo, które świetnie smakuje podane na liściach sałaty z ulubionym sosem.
Praktyczna porada – w garnku, w którym gotujesz jajka, wody powinno możliwie jak najwięcej, by jajka nie były bardzo ściśnięte.
Jajko w koszulce
Jajko w koszulce to nieodłączny element wykwintnego śniadania, a jego przygotowanie wymaga odrobiny wiedzy i sporej wprawy. Jednak warto gotować jajka bez skorupek, ponieważ wówczas są delikatniejsze i nie trzeba ich później obierać :), a dodatkowo łatwiej jest kontrolować stopień ścięcia białka i żółtka.
Najbardziej popularnym sposobem ugotowania jajka bez skorupki jest jajko ugotowane w wodzie z dodatkiem octu, czyli jajko po benedyktyńsku. Jak je przygotować?
Klasyczna wersja jaka po benedyktyńsku to ta, w której białko jest ścięte, a żółtko – płynne. Gotowe jajko podaj na grzance z podsmażonym boczkiem i polane sosem holenderskim. Pycha!
Praktyczna porada – bardzo istotne jest to, by jajka, które chcesz przygotować w koszulce były jak najświeższe, ponieważ w przeciwnym razie łatwo tracą zwartą strukturę.
Zanim nauczyÅ‚am siÄ™ przygotowywać jajka w koszulce (a trwaÅ‚o to dosyć dÅ‚ugo… :)) przygotowywaÅ‚am je w znacznie prostszej wersji – w szklance. Dopiero niedawno dowiedziaÅ‚am siÄ™, że ten sposób ma swojÄ… nazwÄ™ – jajka po wiedeÅ„sku i jest znacznie prostszy niż ten, który podaÅ‚am powyżej.
Zatem jak przygotować jajko po wiedeÅ„sku? Nic prostszego – wbij do szklanki jajko, posyp je solÄ…, pieprzem, dodaj odrobinÄ™ masÅ‚a i lekko zamieszaj. Teraz wstaw szklankÄ™ do garnka z wrzÄ…cÄ… wodÄ… i gotuj przez 4–5 min. Prosto, szybko i efektownie – smacznego! :)
Jajko sadzone
Jajko sadzone jest idealne zarówno w roli Å›niadania, jak i obiadu. Tutaj wszystko zależy od twoich upodobaÅ„ – żółtko może być mocno Å›ciÄ™te, lekko Å›ciÄ™te i wylewajÄ…ce siÄ™ na talerz lub półpÅ‚ynne…
Jak przygotować jaka sadzone? Wystarczy, że na gorÄ…cÄ… oliwÄ™ lub masÅ‚o wbijesz jajka (uważaj, by żółtko nie wyciekÅ‚o) i smaż do chwili, aż uznasz, że konsystencja żółtka już ci odpowiada (4–5 min). Prawda, że to proste? :)
Jajko sadzone możesz podać na kanapce ze świeżymi warzywami lub w roli obiadu z ziemniaczkami z koperkiem i pokrojonymi pomidorami w śmietanie – Pycha! :)
Jednak jeżeli masz czas i ochotÄ™ możesz przygotować pyszne i efektowne Å›niadanie – jajko zapiekane w… czym chcesz! :) Awokado, plasterki papryki lub grzanka? Co wybierzesz? :)
Jajecznica
Jajecznica to chyba najczęściej przygotowywana przez nas potrawa z jajek i każdy ma swój sprawdzony, ulubiony przepis – ja także i z chęcią się z wami nim podzielę! Smacznego :)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze