Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyRodzaje makaronów - sÄ… ich dziesiÄ…tki! Każdy ma swoje przeznaczenie i czÄ™sto gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów staÅ‚y siÄ™ także nazwami daÅ„ np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Åšwiderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :).
Fusilli
Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce.
DziÄ™ki swojemu ksztaÅ‚towi ten rodzaj makaronu sprawdzi siÄ™ w potrawach, które można odgrzać, a także sosach — zarówno lekkich, warzywnych, jaki i tych cięższych z miÄ™sem. Moim zdaniem to makaron idealny — sprawdzi siÄ™ prawie w każdym daniu.
Penne
Penne jest makaronem typowym dla kuchni wÅ‚oskiej, ale i w Polsce spotykamy go bardzo czÄ™sto. Nazwa tego makaronu pochodzi od wÅ‚oskiego sÅ‚owa penne — piórka i tak też czÄ™sto jest przez nas nazywany. Penne może być gÅ‚adkie, jak także karbowane (penne rigate).
Podobnie jak Å›widerki jest idealny do różnych zup, sosów i saÅ‚atek. CzÄ™sto staje siÄ™ skÅ‚adnikiem przeróżnych zapiekanek i daÅ„ z owocami morza, jednak najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji — ugotowany al dente i polany pesto.
Tagliatelle
Tagliatelle — klasyczny wÅ‚oski makaron, który ksztaÅ‚tem przypomina wstążki i tak też jest przez nas czÄ™sto nazywany.
Makaron tagliatelle najlepiej smakuje z różnego rodzaju sosami — boloÅ„skim, carbonara czy grzybowym. CzÄ™sto jest stosowany jako zamiennik makaronu spaghetti, ale wyÅ›mienicie sprawdza siÄ™ także w poÅ‚Ä…czeniu z kremowymi, bezmiÄ™snymi sosami.
Cannelloni
Cannelloni to wÅ‚oski makaron, który ksztaÅ‚tem przypomina rurki. Ten makaron zostaÅ‚ stworzony, by go nadziewać — czym? GÄ™stymi sosami z miÄ™sem mielonym i sosem pomidorowym lub beszamelowym, a caÅ‚ość posypywana jest startym serem i zapiekana w piekarniku.
Przygotowując nadziewany makaron cannelloni, należy pamiętać, że nie gotujemy go przed pieczeniem - do piekarnika trafia surowy.
Lasagne
Lasagne to kolejny włoski makaron, którego nazwa dotyczy także dania, do przygotowania którego jest wykorzystywany.
Makaron lasagne kształtem przypomina duże płaty cienkiego makaronu, które układne są w naczyniu warstwami, pomiędzy którymi nakładany jest farsz - najczęściej pomidorowy z mięsem, beszamelem i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na gorąco.
To jedyny sposób przygotowania dania z makaronem lasagne, ale pomiędzy płaty możesz wkładać różne nadzienia, np. moje ulubione - szpinakowe :).
Farfalle
Farfalle to makaron nazywany przez nas powszechnie kokardkami, choć po włosku farfalle oznacza motyl.
Ze względu na swój wyjątkowy wygląd, makaron farfalle pięknie prezentuje się podany z pesto, sosem lub jako dodatek do różnych lekkich sałatek warzywnych.
Conchiglie
Conchiglie to makaron w kształcie muszli o różnych rozmiarach - zaczynając od malutkich, które dodaje się zazwyczaj do zup i sałatek makaronowych, przez średniej wielkości wykorzystywanych na różnego rodzaju sosów i zapiekanek, a kończąc na dużych, które można faszerować.
Moim faworytem sÄ… jednak takie jak na zdjÄ™ciu poniżej - ugotowane al dente, polane sosem z dużymi kawaÅ‚kami borowików i posypane parmezanem. Do tego kilka listków Å›wieżej bazylii — pycha!
Ravioli
Ravioli to pierożki czy makaron? Zdania sÄ… podzielone — jednak uważam, że należy zaliczyć go do drugiej grupy - to po prostu nadziewany farszem makaron :).
Co włożyć do środka ravioli? Co chcesz, jednak najczęściej jest to ser ricotta, mięso lub warzywa.
DziÅ› można kupić ravioli zarówno Å›wieże, jaki i mrożone, ale przygotowanie domowego ravioli wcale nie jest takie trudne - przekonaj siÄ™ sam i spróbuj przygotować je w domu — oto bardzo prosty przepis. Powodzenia! :)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze