Sekrety kuchni hiszpańskiej
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzePod ogólnym pojÄ™ciem kuchni hiszpaÅ„skiej kryjÄ… siÄ™ zróżnicowane kuchnie regionalne Półwyspu Iberyjskiego. W ich skÅ‚ad wchodzÄ… potrawy o typowo Å›ródziemnomorskim rodowodzie (kuchnia andaluzyjska), jak także potrawy ludów pasterskich, kuchnia wywodzÄ…ca siÄ™ z morskich tradycji i innych kuchni Å›wiata, zatem nie jest ona jednolita. Kuchnia sÅ‚onecznej Hiszpanii kojarzy siÄ™ nam przede wszystkim z zapachem Å›wieżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym miÄ™sem i Å›wieżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie peÅ‚nymi garÅ›ciami z bogactwa regionalnych produktów, jakie oferuje klimat Å›ródziemnomorski. Chcesz dowiedzieć siÄ™ wiÄ™cej? Zapraszam ciÄ™ na kulinarnÄ… podróż po Hiszpanii.
Hiszpańska uczta
Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego obfituje w ryby, owoce morza, świeże warzywa i nie można wyobrazić sobie prawdziwej, hiszpańskiej pani domu, która w swojej spiżarni nie ma oliwy z oliwek, charakterystycznych suszonych szynek i wyśmienitych, niskokalorycznych serów. Ważnym elementem hiszpańskiej kuchni są też mięsa – jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze.
Co region, to inny obyczaj kulinarny. Do najsłynniejszych hiszpańskich kuchni należą kuchnia galicyjska, baskijska, katalońska, kastylijska oraz andaluzyjska. Dodatkowo w każdym z mniejszych regionów: w La Rioja, Murcia, Asturia, Walencja czy Nawarra możemy odnaleźć unikalne potrawy.
Widzisz zatem, że kuchnia hiszpańska to bardzo rozległy temat, o którym można napisać naprawdę grubą książkę, dlatego, aby was nie zanudzić wybrałam dla was najciekawsze kulinarne regiony Hiszpanii i to właśnie tam chcę waz zabrać. Gotowi? Zapraszam was na kulinarną wycieczkę po Hiszpanii.
Galicja (Galicia)
Ten północno-zachodni region Hiszpanii słynie głównie z ryb i owoców morza. Jeżeli będziesz spędzał tam wakacje, koniecznie musisz spróbować miejscowego rarytasu – pulpo a feira. To serwowana w oliwie smażona ośmiornica, posypana pimeto – ostrą, mieloną papryką. Ryby podawane są raczej delikatne przyprawione – jedzone są w najprostszej postaci, smażone z dodatkiem ziemniaków lub sosu salsa verdi skomponowanego z pietruszki, mięty, świeżych ziół, czosnku i anchovis.
Galicja słynie także z uprawy małych, zielonych papryczek pimientos del padron, które gdy dojrzeją nadziewa się serem, smaży i serwuje jako przystawkę nazywaną tapas. A jeżeli myślisz, że pierogi, to polski wynalazek to jesteś w błędzie – praktycznie każdy kraj ma swoje pierogi, Hiszpania także. Są to pierogi o różnych rozmiarach z najrozmaitszymi nadzieniami, np. z tuńczyka lub kurczaka.
Tradycyjnym galicyjskim deserem jest tarta de Santiago, która przygotowywana jest na bazie masy jajecznej, migdałów i cytryn.
Katalonia (Catalana)
W kuchni katalońskiej także odnajdziemy elementy szeroko pojętej kuchni śródziemnomorskiej, czyli ryby, owoce morza, cytrusy, warzywa (przede wszystkim pomidory, cukinie, kabaczki, karczochy), przeróżne oliwy i pyszne wina.
Tradycyjna kuchnia katalońska opiera się głównie na daniach przygotowywanych na bazie chleba. Ich najpopularniejszym przedstawicielem jest pa amb tomaquet - bardzo prosta w przygotowaniu przystawka. Katalończycy wcierają w kromkę białego chleba pomidora i czosnek, którą następnie skrapiają oliwą z oliwek i doprawiają solą. Pa amb tomaquet uważana jest za symbol kuchni katalońskiej.
Katalończycy zajadają się gulaszami, np. escudellą, czyli mięsnym gulaszem z ryżem i warzywami. Co ciekawe, w Katalonii podaje się go w trzech odsłonach: najpierw serwuje się wywar z gulaszu jako zupę, później mięso, a na końcu podawane są uduszone warzywa.
Barcelona, która jest stolicą Katalonii, może poszczycić się piękną halą targową La Boqueria, gdzie znajdziesz przeróżne świeże i najwyższej jakości produkty, zaczynając od warzyw i owców, przez ryby, owoce morza, mięsa, a kończąc na wędlinach, z których Hiszpania jest szczególnie dumna. Wszystko co jest sprzedawane w La Boqueria, można skosztować na miejscu.
Chyba najsłynniejszym katalońskim deserem jest crema catalana, który bardzo przypomina smakiem i wyglądem wszystkim dobrze znany creme brulee.
Kastylia
Tu panują idealne warunki do hodowli owiec, z mleka których produkuje się regionalną dumę Hiszpanii – queso manchego – ser owczy, który jest bazą wielu tutejszych dań. Rarytasem Kastylii jest migas, czyli potrawa z okruszków chleba, kiełbasy chorizo, czosnku i sera manchega.
Kuchnia kastylijska obfituje także w potrawy z jagnięciny oraz mięsa koziego. A czy wiedzieliście, że to właśnie tu uprawia się krokusy, z których później pozyskuje się niezwykle cenną przyprawę – szafran? Jest on dodawany do wielu hiszpańskich dań, np. do paelli.
Tutaj także królujÄ… zupy gulaszowe, ale serwuje siÄ™ również dania z dziczyzny — z dzików czy bażantów. W Kastylii uprawia siÄ™ także wiele warzyw, które stanowiÄ… aż 1/3 upraw caÅ‚ej Hiszpanii. Dlatego w kuchni kastylijskiej warzywa zajmujÄ… ważne miejsce.
Andaluzja (AndalucÃa)
To niezwykle malownicze miejsce, które pełnymi garściami czerpie z dobrodziejstw natury. Andaluzyjczycy mają dostęp do bogactw jakie oferuje Morze Śródziemnomorskie, a górzyste tereny sprzyjają hodowli kóz i owiec.
Południe Hiszpanii słynie z jamon iberico, czyli szynki produkowanej z mięsa czarnych świń iberyjskich, których mięso uważane jest za bardzo cenne, z tego powodu nie może zmarnować nawet kawałek. Dlatego z części świni iberyjskich, które wielu osobom wydają się niejadalne, w Andaluzji odpowiednio przetwarza się i wówczas powstają regionalne przysmaki. Przykładowo z wędzonych świńskich uszu przygotowuje się różne rodzaje tapas, natomiast z jelit i ogonów gulasz cocido.
Z wieprzowiny wyrabia się także słynną kiełbasę chorizo i kaszankę morcilla, a symbolem kuchni andaluzyjskiej jest tradycyjna paella, przygotowywana z mięsa królika, ślimaków oraz ryżu na kuchni opalanej drenem.
Wiele spośród dań Andaluzji wywodzi się z kuchni chłopskiej, której podstawą są proste, pożywne dania. Przykładem takich potraw jest słynne gazpacho przygotowywane z papryki, pomidorów, ogórka i czerstwego pieczywa, oliwy oraz octu.
Przy hiszpańskim stole
Wspólne biesiadowanie w domach i restauracjach jest nieodłącznym elementem śródziemnomorskiego stylu życia każdego z regionów Hiszpanii. Stół jest tu jednym z najważniejszych sprzętów domowych, przy którym toczy się życie rodzinne.
Zawsze znajdzie siÄ™ miejsce dla niespodziewanych goÅ›ci — hiszpaÅ„skie panie domu prawie zawsze gotujÄ… duże porcje, by móc ugoÅ›cić rodzinÄ™ lub przyjaciół. I tak jak w Polsce, niedzielne obiadki przeszÅ‚y już do tradycji, w Hiszpanii z racji Å›ródziemnomorskiego, gorÄ…cego klimatu, wiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ… cieszÄ… siÄ™ rodzinne kolacje.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze