Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyPracujesz umysłowo, w dużym stresie, nie masz czasu na jedzenie w trakcie pracy lub porządne śniadanie przed pracą? Niedobrze, oj niedobrze... Najwyższy czas to zmienić! To co jesz w dużym stopniu wpływa na wydajność twojej pracy oraz na to jak się czujesz w ciągu dnia, jak wyglądasz i oczywiście jaki jest stan twojego zdrowia. Jak widzisz dużo zależy od tego co jesz, dlatego warto wiedzieć, co jeść by czuć się i wyglądać zdrowo oraz, by po wyjściu z pracy nie myśleć o kanapie i telewizorze, ale mieć jeszcze ochotę na spacer, jazdę na rowerze czy chociażby spotkanie z przyjaciółmi.
Dieta biurowa
Jeżeli pracujesz w biurze, to widzisz czasem, że większość twoich kolegów i koleżanek z pracy stosuje się do schematu: kawa, batonik, kawa, czekolada, znowu kawa, jakaś drożdżówka kupiona po drodze w piekarni, ponownie kawa, a na koniec zupka w proszku, a raz na jakiś czas pizza zamawiana do biura. Znajomo brzmi prawda? Czy i ty przypadkiem nie funkcjonujesz w pracy w ten sposób? Przyznaj się sam przed sobą… Widzisz? Najważniejsze, że odkryłeś problem, a teraz trzeba go rozwiązać.
Kiedyś i moje nawyki żywieniowe były podobne do tych, które opisałam powyżej. Na szczęście zauważyłam problem i znalazłam rozwiązanie – zdrowa, odpowiednia dla mojego trybu życia dieta, planowanie posiłków, więcej wody, a mniej kawy. Poniżej znajdziecie 10 produktów, które koniecznie powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie osób pracujących umysłowo.
Orzechy
Orzechy są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz białka. Są niezwykle zdrowe, choć dosyć kaloryczne, dlatego lepiej jeść je jako dodatek do sałatek lub przekąskę między posiłkami.
Najczęściej zabieram ze sobą do pracy orzechy laskowe, gdyż po pierwsze na moim podwórku rośnie leszczyna, a po drugie orzechy te zawierają pokaźną dawkę fosforu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu – dosyć spora ta wyliczanka, prawda? Więc jeżeli twoja praca jest stresująca i pijesz dużo kawy, orzechy laskowe pomogą uzupełnić ci niedobory niezbędnych minerałów.
Kawa
Właśnie, kawa także może wpłynąć pozytywnie na twoje zdrowie i efektywność twojej pracy. Jest tylko jedna zasada – należy pić ją z umiarem – 2 filiżanki dziennie to optymalna ilość tego napoju.
Kawa pomoże nam nie tylko pobudzić organizm, ale jak pokazują badania, może wydłużyć nasze życie. Poza tym kobiety, które piją kawę mają mniejsze szanse na depresję, a przez to, że mają lepsze samopoczucie i są większymi optymistkami, widzą więcej rozwiązań w problematycznej sytuacji, co niezwykle przydaje się w pracy. Zatem wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich ilościach – kawa także :).
Woda
Nasz mózg jest bardzo wrażliwy na utratę wody i kiedy jej brakuje, wówczas jego praca jest mniej efektywna. A zauważyłeś, że jeżeli intensywnie pracujesz nad czymś umysłowo, odruchowo sięgasz po szklankę wody (która notabene zawsze powinna stać przed tobą na biurku). Najlepiej, jeśli będziesz wypijał szklankę wody co godzinę, maksymalnie co dwie.
Zielona herbata
W zależności od tego jak długo i ile razy będziemy parzyć zieloną herbatę właściwości naparu będą inne. Napar z tej herbaty parzony po raz pierwszy i dłużej niż 3 min dzieła pobudzająco, natomiast ponowne parzenie pomoże nam się uspokoić oraz poradzić sobie ze stresem i napięciami emocjonalnymi, dodatkowo orzeźwiając nas.
Ponadto, dzięki zawartości antyoksydantów poprawia pamięć. Najważniejsze, to odpowiednio ją zaparzyć – zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem i parzymy maksymalnie przez 5 min.
Zielone warzywa
Brukselka, szpinak, brokuł, fasolka, jarmuż… czyli wszystkie zielone warzywa będą pomocne w uzupełnieniu niedoborów żelaza, a w efekcie w walce z anemią i zanieczyszczeniami organizmu.
Awokado
Ten egzotyczny owoc staje się coraz bardziej popularny w Polsce i bardzo dobrze! Zabieraj go ze sobą do pracy np. w formie dipu do warzyw, składnika sałatek czy jako coś do przegryzienia. Awokado zawiera sporą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniża ciśnienie i poprawia przepływ krwi do mózgu – dzięki temu jest on bardziej dotleniony i lepiej pracuje, co zauważysz już po kilku dniach jedzenia awokado.
Kiełki pszenicy
Znajdziemy w ich spore ilości lecytyny, która wpływa na tworzenie śladów pamięciowych. Oznacza to, że dzięki lecytynie lepiej i szybciej zapamiętujemy nowe informacje. Lecytyna uniemożliwia też odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i sprawia, że nasz mózg pracuje sprawniej. Kiełki możesz dodać do sałatki albo kanapek, które przygotowujesz do pracy.
Jednak ja wolę jeść je w najprostszej postaci, czyli chrupać jako zdrową przekąskę już bez żadnych dodatków (Ps. nić dentystyczna przy takim spożywaniu kiełków koniecznie potrzebna :)).
Glukoza
Czy wiedziałeś, że to nasz mózg pobiera najwięcej glukozy spośród wszystkich narządów naszego organizmu? Im intensywniej myślimy tym więcej nasz mózg jej potrzebuje, zatem odpowiedni poziom cukru we krwi sprzyja bardziej efektywnemu myśleniu.
Nie myśl jednak, że czekoladowy batonik w pełni zaspokoi zapotrzebowanie twojego organizmu na glukozę. Owszem, po zjedzeniu go na chwilę zaczniemy lepiej myśleć i dostaniemy lekkiego „kopa energetycznego”, jednakże zaraz znowu będziemy śpiący i ociężali.
Ważne, by zapewnić naszemu mózgowi stały poziom glukozy, dlatego najlepiej jest wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które zapewniają stopniowe uwalnianie glukozy z pokarmu. Dzięki nim nie przybierzemy na wadze, dłużej będziemy syci, a nasz mózg będzie pracował lepiej i szybciej.
Ryby
Ryby powinny gościć na naszym stole nawet 2–3 razy w tygodniu, ponieważ zawierają zdrowe kawasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na nasz mózg: ułatwiają zapamiętywanie i poprawiają procesy uczenia się.
Sardynki, łosoś, makrela czy tuńczyk świetnie zgrywają się z sałatkami warzywnymi. Jednak bądźmy koleżeńscy – ich zapach może przeszkadzać naszym współpracownikom, dlatego pastę z tuńczyka do kanapek lub wędzonego łososia lepiej zjeść w domu
Curry
Wiedziałeś o tym, że zawarta w curry kurkumina niweluje działanie wolnych rodników w całym ciele, co wpływa korzystnie także na pracę mózgu? Jednak nie należy spożywać jej w nadmiarze – wystarczy, że dodasz ją raz, dwa razy w tygodniu do dań jako przyprawę.
Podsumowując, w codziennej biurowej diecie koniecznie pamiętajmy o odpowiedniej ilości płynów, najlepiej pić niegazowaną wodę mineralną. Unikaj produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a jako przekąskę w pracy zamiast tuczących batoników wybieraj orzechy, kiełki i owoce. Nasz mózg (a także ciało) będą ci za to wdzięczne — twój szef także :).
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze